Capulana: det allsidig stoffet

Hei alle sammen!

Håper at dette innlegget finner dere i den tilstand dere ønsker å være i!

I dag vil jeg fortelle dere litt om det hovde stoffet som produktene på vår afrocraft konsept og  nettbutikk er lagde av, Capulana. Som dere allerede har sett, er stoffene stort sett fargerike og med unike mønstre. Det syns jeg at de passer bra med Norges (og verdens) årstider. 
Uansett årstider, trenger man farger, hvor som elst man beffiner seg. dette sier jeg av egen erfaring og støtte og kanskje bekreftelse fra  Color Therapy Kom gjerne med innspill om dette.

Videre...

Dette stoffet har forskjellige navn avhengig av hvilket land i Afrika det gjelder og så lenge jeg vet, det er ikke alle afrikansk land som har det.

Jeg har gjort litt research og fant ut om hvordan det kalles for i det enkelt afrikansk land som bruker det. Det er kjent som Kanga i Tanzania og Kenya og andre land, Pagne i vest Afrika Men i Mosambik kalles det for Capulana. Ja, jeg er fra Mosambik og elsker Capulana.

Capulana er et bomull-stoff med dynamiske mønstre og allsidige bruksområder. Og ikke minst, med en stor-identitets betydning for meg. 

Når det gjelder Capulana i Mosambik, er det riktig å si at "en ekte mosambisk kvinne må i hvertfall ha minst en Capulana". Som jeg husker fra barndom, var Capulana da brukt nesten ekslusivt av kvinner. Men med tid og mote utvikling, begynte Capulana å få mer plass i samfunnet og  i menn klesskap og i andre mote felt som i form av tilbehør, vesker, sko osv. De er veldig aktuelt også i dekorasjon som for eksempel gardiner, puter, sofaer, og alt mulig mann kan tenke seg å lage med stoff.

Mosambikanske mødre bruker det som bæresele (kalt for «neneca» der) for å bære barna på ryggen. Det er vanlig at kvinner har babyen på "neneca" mens hun gjør andre ting, som for eksempel hus arbeid, hente vann, ved, handle og mange kvinner som selger på gata eller på markeder, men som ikke har noen som kan hjelpe henne med barna har ikke andre valg enn å bære barna med på jobb.

Capulana er på en måtte et symbol på respekt og kultur. På begravelse, bruker de fleste kvinner Capulana. På andre seremonier som tradisjonelle bryllup og Xiguiane ( når kvinnen flytter sammen til det nye huset med mannen sin) er også Capulana tilstedet, selv om nå på en mer moderne måtte. Alle som er med velger sammen en Capulana som hver kjøper å lager klær setter sin smak.

Det er veldig populær blant kvinner å bruke Capulana eller klær lagd av det den 7 april som er Mosambisk kvinner dag. Det er en stor fest for kvinner der, men om det kommer jeg til å snakke om i april.

Det er mange bruk for Capulana, men det går ikke an å nevne alle her. De jeg har nevnte over, er de "hoved" former som man bruker Capulana på i Mosambik.

Hver gang jeg reiser til Mosambik kommer jeg tilbake med en del Capulana til min privat kolleksjon. Denne Potten dere ser på bildet, er min privat Capulana-samlig og den er på min stue. Å se på den hverdag hjelper meg på en eller annen måte og ikke glemme hvor jeg kommer fra. Det er en av de få identitets markører jeg har. Og syns det er nesten unødvendig å si hvor stolt, trygd og på en måte hjemme jeg føler meg ved å jobbe med Capulana.

Khanimambo

Dilú