7. april, mosambikisk kvinnedag


Håper at dette innlegget finner dere i den tilstand dere ønsker å være i!

7. april er Mosambiks kvinnedag. Denne dagen feires til minne om Josina Machel som er nasjonal helt og symbol på den kjempende kvinne. Josina var en politisk aktiv kvinne sim blant annet deltok i frigjøringskampen mot den portugisiske kolonisering av Mosambik ved siden av mannen sin Samora Machel, Mosambiks første president. Hun var også engasjert i kampen for kvinners deltakelse på forskjellige arenaer og i likestilling i samfunnet. Hun døde den 7 april 1971 i Dar es salam, Tanzania. Året etter ble denne datoen fastsatt som Mosambiks kvinnedag. Den største videregående skolen i hovedstaden Maputo er oppkalt etter henne.


Denne dagen er stor for alle kvinner i Mosambik og år etter år blir feiringen større, både blant kvinner i Mosambik og i alle land hvor det bor kvinner fra Mosambik.

Dagen blir markert med offisielle seremonier i forskjellige deler av landet, men blir også feiret privat blant kvinner i familie eller blant venner. I andre land hvor det bor folk fra Mosambik pleier de fleste ambassader å markere dagen. Mange arranger fester hvor kvinner tilbringer hele dagen sammen, og diskuterer mye forskjellig som har med kvinner å gjøre. Capulana er nesten et must når det gjelder kleskode den dagen. Det blir valgt en capulana som alle i gruppen må kjøpe og bruke som man selv ønsker den dagen.  Noen lager klesplagg hos en skredder, andre bruker den som vanlig, rundt seg eller på hodet. I hele april er det vanlig med kampanjer, tv programmer, og live-arrangementer på sosiale medier for å diskutere ting som kvinners rolle og plass i samfunnet. Som i fjor, blir de fleste feiringer i år annerledes pga pandemien, som gjør det umulig for mange å samle seg fysisk, men 7. april er 7. april og det må feires, selv om det blir på en digitalt måte eller lignende løsninger.

Kanimambo

          Dilu Matola